Medische onderwerpen

Geneeskunde

Aderlaten, deel van een cartoon van James Gillray (1804).

Qua vak ben ik anesthesioloog. Daarbij ben ik gespecialiseerd in pijnbehandeling en palliatieve zorg. Maar ook over veel andere vraagstukken op het gebied van de gezondheidszorg en de medische ethiek houd ik me al lange tijd bezig. Over sommige ervan verzorg ik ook presentaties. Om het overzichtelijk te houden verdeel ik de onderwerpen overe drie pagina’s:

Op een aparte pagina komt het thema pijnbehandeling en palliatieve zorg aan bod.
Ook het thema COVID-19 en de coronacrisis vind je op een aparte pagina.

De ‘overige onderwerpen’ vind je wel op deze pagina. Dat zijn de volgende:

Orgaandonatie

De mogelijkheden van orgaandonatie spreken tot de verbeelding. De nieuwe wetgeving die op 1 juli 2020 van kracht werd, levert nieuwe vragen op. Hieronder twee korte een veel langer filmpje (via YouTube).

Ovallend bij de discussie is het gebrek aan aandacht voor de mogelijkheid van orgaandonatie vóór overlijden.

De procedure 1,5 minuut
Procedure
Ingrijpend 1 minuut
Ingrijpend
Wel of niet donor zijn? 50 minuten
Wel of niet donor zijn?

Alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen zijn aantrekkelijk. Zo blijkt ten minste uit de vele consulten van Nederlanders bij alternatieve genezers en de vele aankopen van kruidenmengsels en andere niet-reguliere behandelmethoden.

Maar hoe kan je alternatieve geneeswijzen beoordelen op mogelijke effectiviteit enerzijds en schadelijke gevolgen anderzijds?

Vaccinatie

Over het nut en de effectiviteit van vaccinaties worden regelmatig vragen gesteld. Zowel bij ‘kritische prikkers’ als in bevindelijk reformatorische kring zijn er twijfels.

Of dat terecht is en hoe daarop te reageren, bespreek ik in dit telefonisch interview (6 min) bij Groot Nieuws Radio op 20 juni 2019.

Moet alles wat kan?

De vraag komt op of alle medische doorbraken alleen gunstige effecten hebben en of ze op een gegeven moment geen gezondheidswinst meer brengen. Kortom, ‘Moet alles wat kan?’

Home Terug naar boven